Faállás pozitív hatásai: a jógagyakorlat, amely erősíti testet és lelket

Faállás

A vriksa jelentése: fa

A faállás az egyik klasszikus jógapóz, amely mély gyökereket eresztenek az ősi jóga tradíciókban. A Vriksászana gyakorlása nem csak a test fizikai állapotot fejleszti, hanem segít a mentális és lelki egyensúly elérésében is. Ebben a pózban a testünk olyan formát ölt, mint egy fa, szilárdan gyökerezve a földbe, miközben az ágai a magasba törnek. Most tekintsük meg részletesen a Vriksászana póz jellemzőit, előnyeit és technikáját.

A fa állás jellemzői és jótékony hatásai

Lábak és csípő: a faállás alapja az hogy az egyik lábra kerül az egész testsúly. Ezért az alsó végtagok izmait aktivizáljuk, erősítjük a lábizmokat és stabilizáljuk a csípőt.  A Vriksásana kiválóan erősíti az alsó végtagok izmait, beleértve a láb és a comb izmait.

Kiegyensúlyozott testtartás: A póz során a test kiegyensúlyozottan nyúlik az ég felé, miközben a talaj felé gyökerezik. Ez a kettősség segít a testtartás javításában és az egyensúlyérzék fejlesztésében, ami a mindennapi életünkben is javítja az általános testtartást és a kondíciót.

Gerinc rugalmasságának támogatása: a Faállás serkenti a gerinc rugalmasságát, elősegítve a jó testtartást és a hátproblémák megelőzését.

Kéz és karok: a faállásban a  a karok felemelkednek, a tenyér talajtól távol, miközben az ujjak összeérnek a fejünk felett.

Szem és légzés: ha a tekintetünket a egy pontra fókuszáljuk a horizonton, az segít nekünk a koncentrációban. Az egyenletes és tudatos légzés is kiemelkedően fontos a póz végrehajtása szempontjából. A tudatos légzés ezenkívül stresszcsökkentő képességünk fejlesztését is szolgálja. Elősegíti a mentális fókuszt, és nyugalmat.

 

A faállás a gyakorlatban

  1. Állj egyenesen, forgasd kifelé 90 fokban a jobb lábfejed, majd hajlítsd be térdben a jobb lábadat, és helyezd a jobb sarkad a térded alá vagy fölé (ez a kezdő szint. Haladó szinten a combtőhöz. A lábujjak mindkét esetben lefelé nézzenek. 
  2. A bal lábon egyensúlyozva érintsük össze a két tenyerünket, és emeljük a karokat egyenesen a fejünk fölé.
  3. Ha egy pontra fókuszálunk, magunk előtt a homlok magasságában, akkor könnyebben tudunk egy lábon egyensúlyozni. A másik titok, hogy a tartó lábat  – jelen leírásban a bal lábat – icipicit térdben hajlítsuk be.
  4. Álljunk ebben a pózban néhány másodpercig, lélegezzünk egyenletesen, figyeljük a testünk felfelé és lefelé törekvését.
  5. Engedjük le a karokat, vegyük szét a tenyereket, nyújtsuk ki a jobb lábunkat, tegyük le a talajra, majd álljunk ismét természetes testtartásban.
Összegzés

A fa állás egy rendkívül sokoldalú jógapóz, mely testi és lelki jótékony hatásokkal rendelkezik. A rendszeres gyakorlás révén segíthet az egészség fenntartásában és a belső harmónia elérésében. Ne csak a testi erőt növeljük, hanem találjuk meg a lelki nyugalmat is a fa állás segítségével, és élvezzük a jóga által kínált számos előnyt az élet minden területén.

Figyelmeztetés: a faállás jógagyakorlat gyakorlása csak saját felelősségre.

Sóvári Andrea az általa leírt összeállításban nem vállal felelősséget semmilyen sérülésért, kellemetlenségért vagy bármilyen egészségügyi problémáért, amely a jógagyakorlatokból eredhet. A leírásban szereplő információk csupán tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik az egyéni orvosi tanácsadást vagy a jógaoktató személyes tanácsait.

A jógagyakorlatok elvégzése előtt mindenképpen konzultáljon orvosával vagy egészségügyi szakemberrel, különösen akkor, ha korábban bármilyen egészségügyi problémája volt, vagy jelenleg bármilyen egészségügyi körülményben szenved.