Gyertya állás jótékony hatásai

Gyertya állás jótékony hatásai

Manapság egyre több ember küzd a nehéz lábérzéssel, a vénák kitágulásával, estére pedig mintha ólom lábakon járna az ember. Nem, nem kell rögtön a patikába rohanni a csodakrémért – ugye tudod melyikre gondolok. Van egy végtelenül egyszerű megoldás, amelyhez semmi – komolyan mondom SEMMI sem szükséges.

Ez nem más, mint a gyertya állás.
Többféle változata is ismert, természetesen az igazi a leghatékonyabb, de a félgyertya is nagyon hasznos. Félgyertya állást gyakran látom úgy, hogy egy párnával segítik, ez is egy jó megoldás. De most lássuk, mire jó a gyertya állás – szavángászana.

Miért jó a gyertya állás?

Az endokrin rendszer ilyenkor szinte fürdik a vérben, megfelelő tápanyaghoz jut, és kiválasztja a test és az agy megfelelő működéséhez szükséges hormonokat – változó korban lévő hölgyeknek ezért is különösen ajánlott ez a testhelyzet. Különösen a pajzsmirigyre és a mellékpajzsmirígyre van kifejezetten jó hatással ez a gyakorlat az álzár miatt. 

De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ilyenkor a vénás vér a gravitáció miatt könnyedén áramlik vissza a szív felé, a nyaki és mellkasi keringésbe is áramlik a vér. Ennek köszönhetően fulladásban, szívdobogásban és asztmában, hörghurutban és torokbántalmakkal küzdők panaszai is enyhülhetnek.

De van még itt más is: mivel a fej stabilan rögzítve van a fejbe érkező vérellátást az állzár szabályozza, megnyugodnak az idegek, és a fejfájás is csökkenhet.
Gondoltad volna, ha rendszeresen gyakorolod ezt a pózt, akkor megelőzheted a megfázást, és az orrdugulást? De azt is el kell mondanom, hogy póz idegekre gyakorolt nyugtató hatása miatt, csökkenhetnek azok panaszai, akik magas vérnyomásban, ingerlékenységben, álmatlanságtól szenvednek.

Hadd mondjak még valamit.
Kedvezően befolyásolja a belek mozgását, vizeleti rendszer megbetegedései, menstruációs panaszok, sőt az aranyér bántalom esetében is javasolt. – (Gyakorlás előtt mindenképp menj el WC-re, hogy a méreganyagok ne áramoljanak vissza a testedbe.)

Magas vérnyomásban szenvedők addig ne gyakorolják amíg az ekeállást be nem gyakorolták és nem képesek legalább 3 percig a gyakorlatban maradni.
Nem ajánlott továbbá azoknak, akik nyaki fájdalmaktól, gerincsérv nyak tájékon stb. küzdenek, valamint menstruáció ideje alatt.
Csak saját felelősségre gyakorold!