Miért érdemes gyakorolni a háromszög (Utthita trióászana) pózt?

A háromszög póz ha helyesen szeretnénk kivitelezni, nem tartozik a legkönnyebb jógapózok közzé. Mégis a rendkívüli hatásai miatt érdemes gyakorolni. De mit is takart a szanszkrit név? Utthita – jelentése kiteresztett, vagy kinyújtott. A trikónak pedig háromszöveg jelent. (Tri= három, kóna=szög. Ez a gyakorlat tehát egy álló háromszög.

Háromszög póz

Álljunk természetes testtartásban (csípő szélességű terpesz, külső lábélek párhuzamosak, farizom – hasizom tart, mellkas domború, fejtetővel törekszünk felfelé. 

 1. Ugorjunk – vagy lépjünk egy 90-100 cm-es terpeszbe. Emeljük fel a karokat váll magasságba, a tenyerek lefelé néznek, a karok párhuzamosak a talajjal.
 2. Fordítsuk a jobb lábfejet 90 fokkal jobbra. A bal lábfejet ugyancsak fordítsuk kissé jobbra, és a bal lábat tartsuk belül kinyújtva, térdben megtartva.
 3. Kiáramlással hajlítsuk a törzsünket jobbra, és a jobb tenyerünket egészen engedjük le a jobb boka mellé.
 4. Bal karunkat nyújtsuk fölfelé, egy vonalba hozva a jobb vállunkkal, s kissé nyújtsuk a törzsünket. A combok hátsó részének, a csípőnek és a hátnak egy vonalban kell lennie.  Tekintetünket pedig irányítsuk a bal kéz hüvelykujjára. A jobb lábunkat térben feszítsük meg, a térdkalács felhúzásával, és a térdnek és a lábujjaknak egy irányba kell nézniük.
 5. Maradjunk ebben a kellemes testhelyzetben maximum 1 percig, és közben lélegezzünk kellemesen egyenletesen. Majd emeljük fel a jobb kezünket a padlóról, és egy hosszú kiáramlással térjünk vissza kiinduló helyzetben.
 

A háromszög póz előnyei

 1. Lábizmok erősítése: Ez a póz intenzíven dolgoztatja a lábizmokat, különösen a comb külső részét és az alsó lábat. Ennek eredményeként növelheti a lábak erejét és stabilitását.

 2. Csípőnyújtás: Az Utthita Trikonasana segít a csípő nyújtásában és nyitásában, ami különösen hasznos lehet azoknak, akik sokat ülnek, és problémáik vannak a csípőmozgással.

 3. Hát- és gerincnyújtás: A test oldalirányú hajolása során az Utthita Trikonasana megnyújtja és erősíti a gerincoldali izmokat. Ez javítja a testtartást és csökkenti a hát- és nyakfájást.

 4. Belső szervek stimulálása: A test oldalirányú hajlítás stimulálja a hasi szerveket, ami elősegíti a jobb emésztést és anyagcserefolyamatokat.

 5. Fokozza az egyensúlyt: A pózban való állás és a test egyensúlyban tartása fejleszti az egyensúlyérzéket és a koncentrációt.

 6. Nyugtató hatás: Az Utthita Trikonasana nyugtató hatással lehet a szellemre, segítve a stressz csökkentését és a mentális nyugalmat.

 7. Rugalmasabb comb- és térdízületek: A póz segíti a comb- és térdízületek rugalmasságának javítását, amely különösen előnyös lehet azok számára, akik szenvednek ízületi merevségtől vagy mobilitási problémáktól.

 8. Erősíti a felső testet: A karok és a vállizmok is dolgoznak azáltal, hogy támogatják a testet a pózban tartás során.

 9. Belső fókusz és meditáció: Az Utthita Trikonasana gyakorlása közben a figyelem összpontosítása segít a belső fókusz és meditáció kialakításában, ami a jóga egyik alapvető szempontja.

Az Utthita Trikonasana nem csak fizikai előnyökkel jár, hanem segít a test és az elme összehangolásában is. Amikor koncentrálva végzed ezt a pózt, képes vagy a külső zavaró tényezők elkerülésére, és azonnali jelenlétet teremteni.

Mire kell ügyelni a háromszög póz gyakorlása során?

Lélegzés: Az egyenletes és mély légzés kulcsfontosságú a póz helyes végrehajtásához. Mindig figyelj a légzésedre, és próbálj meg természetesen és egyenletesen lélegezni.

T
esttartás: Tartsd meg a testtartást, ne dőlj előre vagy hátra. A combok hátsó részének, a csípőnek és a törzsnek egy vonalban kell lennie.

Testhatárok tisztelete: Ne próbálj meg olyan mélyen hajolni, hogyha fájdalmat érzel. Minden test más, fontos, tiszteletben tartsd saját jelenlegi képességeidet.

Időtartam: Kezdd rövidebb időtartamokkal, és fokozatosan növeld a pózban eltöltött időt, ahogy erősödik a tested és javul a hajlékonyságod.

Összegzés

A háromszög póz egy rendkívül sokoldalú jóga testhelyzet, amely számos pozitív hatást gyakorol a testi és mentális állapotra. Rendszeres gyakorlása lehetővé teszi a lábak megerősítését, a hát és a csípő megnyújtását, valamint az egyensúly és a testtartás javítását. Emellett hozzájárul a stressz csökkentéséhez és a belső nyugalom megtalálásához.

A gyakorlás során mindenki egyedi tapasztalatokat él meg. Például ma könnyebben ment mint tegnap, vagy fordítva. Olyan gyakorlat ez, amelyet mindenki a saját testi – lelki állapotának megfelelően alakíthat, nehezíthet.

Figyelmeztetés:

Mindig fontos kiemelni, hogy a jóga gyakorlása saját felelősségre történik. Sóvári Andrea semmilyen felelősséget nem vállal sérülésekért, amik bármely jógagyakorlat során előfordulhatnak. A jóga egyéni képességektől, testi korlátoktól és egészségi állapottól függ, és minden gyakorlónak érzékenyen kell figyelnie a saját testére. Ha valaki sérüléstől tart, vagy egészségi problémával küzd, mindig konzultáljon orvosával vagy képzett jógaoktatóval, mielőtt új gyakorlatokba kezdene. Az óvatosság és a test figyelése kulcsfontosságú a biztonságos és hatékony jóga gyakorláshoz.