Mik azok az illóolajok és hogyan működnek?

Illóolaj

Az illóolajokat évszázadok óta használják terápiás hatásuk miatt, és manapság egyre népszerűbbek. Ezek a természetes növényi kivonatok erősen koncentráltak, és többféle célra felhasználhatók, a relaxáció elősegítésétől a bőrbetegségek kezeléséig. Ebben az útmutatóban többet megtudhat arról, hogy mik azok az illóolajok és hogyan működnek

Az aromaterápia természetgyógyászat körébe tartozó gyógymód. Hivatalosan csak fitoterapeuták végezhetik. – Rendben is van ez, hiszen sok illóolajnak a gyógyhatások mellett mellékhatásaik is vannak, illetve számos esetben ellenjavallt is a használatuk. Bár az illóolajak bárki számára elérhetőek, mégis felelőtlenségnek tartom tudás nélkül használni őket, mert jó az illatuk…

Hogyan működnek az illóolajok?

Az illóolajok a szagláson keresztül fejtik ki hatásukat, és a bőrön keresztül felszívódnak a szervezetbe. Belélegzéskor az olaj molekulái az orron keresztül az agyba jutnak, ahol közvetlen hatást gyakorolhatnak a limbikus rendszerre, amely szabályozza az érzelmeket, emlékeket és viselkedéseket. Helyileg alkalmazva az olajok felszívódnak a véráramba, és szisztémás hatással lehetnek a szervezetre. A különböző olajok eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, és sokféle célra használhatók, például relaxációra, fájdalomcsillapításra és immunerősítésre.

Az aromaterápia kezdetei

Az aromaterápia a legősibb gyógyító-művészet. Egyszerre kezelték a gyógynövényekkel a testet és a lelket. A kencék, olajak, pakolások borogatások, forrázatok és főzetek egészen a XIX. század végéig szinte az egyedüli orvosságnak számítottak.
Az aromaterápia felfedezőinek mégis az ókori egyiptomiakat tartják, akik az i.e. : 4500-ban már alkalmazták ezt a gyógymódot. A sírkamrák mélyén a múmiákat borító vászontekercseket gyakran nárdus, cédrus, mirha, szegfűszeg, fahéj olajakkal itatták át. Nem is csoda, hiszen ezeknek az olajaknak csíraölő, és fertőtlenítő hatásuk van.

Az ókori görögök isteni erővel ruházták fel az illóolajakat. Hippokratész tudásának legjavát az ókori egyiptomiaktól szerezte, és legalább 400-féle drogot használt, amelyek nagy része növényekből származott. Az ókori görögök agyagedényekben tárolták ezeket a kincseket, melyeket homokba ásva óvtak a napfénytől és a hőtől.

Ókori rómaiaknál a fürdő kultúra része volt az illóolaj használatának fényűző szokása. Előszeretettel használták a rózsát, a sáfrányt a fahéjat, a kardamomot, szerencsendiót, gyömbért és az illatos füveket.

Miből nyerik az illóolajakat, és hol tárolja a növény?

Illóolajnak az aromanövények gyökeréből, kérgéből, szárából, virágából, leveléből, gyantájából, magvaiból, törzséből, virágából, hajtásaiból vegyszermentes eljárással kinyert illékony olajtartalmú kivonatokat nevezzük. Lényegében a növényi szervezet működésének fontos melléktermékei
A növények ezeket a folyékony illatos vegyületeket melyek szobahőmérsékleten maradéktalanul elillanak a növény a szövetközötti járatokban, a sejtfalak között lévő aprócska tasakokban tárolják.

Mik a fő tulajdonságaik?- A teljesség igénye nélkül

Illata jellemző az eredeti növény illatára – hiszen ebből vonják ki.
A valóban tiszta illóolaj rendkívül tömény, rendszerint cseppfolyós.
Tapintása nem zsíros, és a ruhán nem hagy foltot – színanyagai azonban ott maradhatnak.
Szabad levegőn hamar elillannak.
Növényi olajban, alkoholban, mézben, tejszínben oldhatóak.

Milyen élettani hatásai vannak az illóolajaknak?

Ezek az esszenciák a bőrön, a szájüregen és a légutakon keresztül rendkívül gyorsan felszívódnak, nagy részük a tüdőn keresztül választódik ki. Vannak amelyek köptető, légúti váladék mennyiségét fokozóak, mások támogatják az emésztést, csökkentik a belek gázképződését. De szinte mindegyikről elmondható, hogy az antibakteriális, és antivirális hatás. Gyakran gyulladáscsökkentőek. Azonban a jó tulajdonságaik mellett meg kell említeni, hogy vannak olyanok amelyeknek mellékhatásaik is Pl. allergia, vetélés, vesekárosító hatás, májkárosító hatás, bőr fényérzékenységét fokozza. Nem szabad elfelejtkezni az érzelmi hatásokról sem, de erről majd egy másik blogbejegyzésben írok bővebben.
Ha bizonytalan vagy melyik illóolajat használhatod, mindig kérd ki természetgyógyász – fitoterapeuta tanácsát. (Én is tudok Neked segíteni, hiszen ilyen végzettségem is van.)

Hogyan vásároljunk illóolajat?

– Sajnos Magyarországon kevés kivétellel nem kaphatóak tömőanyagtól mentes illóolajak. Még akkor sem lehetünk benne biztosak, ha az van ráírva 100% tiszta illóolaj. ( Nézd csak meg a cimkét! Ne lélegezd be, ne kend a bőrödre. Akkor mit csinálj vele? Ne vedd meg.)
– Ha a cimkén ezt látod: természetazonos = szintetikus, vagy parfümolaj, szintén ne vedd meg.
– Fontos, hogy szerepeljen a kiindulási növény latin neve, így elkerülhető a más fajokkal való összetévesztés.
– A származási ország – ugyanis eltérő lehet a minősége.
– A hordozóolaj százalékos aránya.

Ezek még csak főbb támpontok voltak. Egyet azonban meg kell jegyezni. Ha egyszer valóban terápiás tisztaságú illóolajat megillatozol, majd utána a boltit, soha nem fogsz vásárolni többet a drogériákban. Nem csak az illat, hanem a terápiás hatás is rendkívüli különbségeket rejt magában. Nem beszélve arról, hogy a drogériákban kaphatóból 10-15 csepp is kevés, hogy illatát érezd otthonodban, míg a terápiás tisztaságú olajnál már 2-3 csepp is érezhető.

Mivel a légzési majd a keringési rendszerrel minden sejtedhez eljut az illóolaj hatása, ezért nem mindegy milyen anyagot juttatsz a testedbe. Ugye Te sem mérgezed magad illatos aromákkal!?

Ha szeretnél több ismeretet az illóolajakról, vagy terápiás tisztaságú valódi esszenciális olajra van szükséged, szívesen segítek Neked.  Ne dobj ki felesleges pénzt hatástalan és olykor káros illatokra. 
Kapcsolat velem.