Mák mint csodaszer. Ne csak karácsonykor fogyasszunk!

MákHa arra gondolok, hogy mák akkor bevallom nem vagyok vele nagy barátságban. Azon kevés emberekhez tartozom, akik nem szeretik a karácsony jellegzetes süteményét a mákos bejglit.
De ha mák, akkor természetesen eszembe jut Etka Anyó. 
Ő velem ellentétben nagyon szerette a mákos süteményeket, és számára a lényeg a következő volt: kb. három ujjnyi mák, fél ujjnyi tészta.

A mákot elsősorban süteményekben szeretjük, de nem is gondolnánk, mennyi jó hatása van az emberi szervezetre. Mielőtt aggódnál, nem az ópiumalkaloid miatt szeretjük, ennek hatása csak elhanyagolható mértékben hat az emberi szervezetre.

Mi adja a mák jellegzetes ízét? 
A benne a található zsírsavak és olajak (linolsav oleinsav). Tudtad, hogy ezek olyan egyszeresen telítetlen zsírsavak, amelyek segítenek alacsonyan tartani a koleszterin szintjét, és növelik a hasznos koleszterin mennyiségét?
De ez még semmi!
A B-komplex vitaminokban is gazdag, melyek segítik az idegrendszer kiegyensúlyozott működését, elősegítik az anyagcsere folyamatokat.
Egy teáskanál mák, képes fedezni a kalcium és a foszfor felnőttek számára előírt adagjának 4%-át! A kalcium és a foszfor a csontképződés fontos elemei, megfelelő mennyiségben akár segíthetnek megelőzni a csontritkulást.