Természetes stresszkezelés gyógynövényekkel:
hatékony megoldások a mindennapi kihívásokra

A kanadai endokrinológus, a „stresszkutatás atyjaként” ismert
Selye János mondta: „Nem a stressz öl meg minket, hanem a rá adott reakció.”

A modern életmód gyakran magával hozza a stresszt és a feszültséget, amelyek negatívan befolyásolhatják mindennapi jólétünket. Szerencsére a természet ad nekünk olyan eszközöket, amelyek segíthetnek ezek enyhítésében és a belső egyensúly helyreállításában. A következőkben felfedezheted, mely gyógynövények nyújthatnak hatékony segítséget a Neked, és hogyan alkalmazhatod őket a mindennapok során.

Citromfű - stressz

Amikor a gyógynövényeket varázsszereknek vagy ártalmas anyagoknak tekintik, eltorzítják az igazságot és elrejtik azt a tényt, hogy a legtöbb esetben egyik sem áll fenn.
A tapasztalatok és a megfelelő tudás hiánya a gyógynövényekkel kapcsolatban azonban valós veszélyt jelenthet, mivel lehetővé teszi, hogy a fogyasztók könnyen áldozatul essenek a marketing manipulációnak és a gyógynövények divatos mítoszainak. Hasonlóképpen, az orvosok és más hagyományos egészségügyi szakemberek is aggódhatnak, különösen a betegeiknél alkalmazott nem bizonyított gyógymódok miatt, amelyek csodálatos gyógyulásokat ígérnek, miközben hitelességüket kérdőjelezik meg.

Hogy megértsük mely gyógynövények segítenek nekünk először is tisztáznunk kell az alapokat.

Stressz

A stressz egy olyan fiziológiai és pszichológiai reakció, amely akkor következik be, amikor a szervezetet valamilyen külső vagy belső tényező, úgynevezett stresszor, olyan mértékben stimulálja, hogy az meghaladja a szervezet alkalmazkodó képességét.
A válaszreakció során a test különböző hormonokat és neurotranszmittereket szabadít fel, amelyek felkészítik a szervezetet a „harcolj vagy menekülj” válaszra.
A rövid távú feszültség a teljesítményt fokozhatja, ha azonban ez hosszútávon fennáll, negatív hatásokat okozhat az egészségre, beleértve a fizikai és mentális egészséget is.

Adaptogének

Az adaptogének olyan természetes anyagok, legtöbbször gyógynövények vagy gyökerek kivonatai, amelyek segítik a szervezetet alkalmazkodni és ellenállni a stressznek és a környezeti változásoknak. Az adaptogének képesek normalizálni a szervezet működését, függetlenül attól, hogy túl magas vagy túl alacsony aktivitási szinten működik éppen. Ezáltal segítenek a homeosztázis, azaz a belső egyensúly fenntartásában.

Az adaptogének hatása széleskörű lehet, és segíthetnek a szervezetnek reagálni a fizikai és mentális kihívásokra, növelik a stressz toleranciát és javítják az általános életminőséget. Például az adaptogének segíthetnek normalizálni a kortizol szintet, amely a stresszhormon, és támogathatják az immunrendszert, az energiaszintet és a mentális teljesítőképességet is.
Az adaptogénekként ismert gyógynövények használata több mint ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza az ókori Indiába és Kínába, de ezeknek a gyógynövényeknek komoly kutatása csak az 1940-es években kezdődött, amikor a szovjet tudósok felfedezték ezen anyagok némelyikének előnyeit a feszültség enyhítésére, a betegségek megelőzésére és csökkentésére, a homeosztázis fenntartására, a test erősítésére.

Fontos megjegyezni, hogy az adaptogének hatása egyéni lehet, és az egyes adaptogének különböző módon befolyásolhatják az egyéneket. Ezért a megfelelő adaptogén kiválasztása és alkalmazása ismereteket és személyre szabott tanácsot igényel.

 

Szerencsére Magyarország gyógynövényei is adnak nekünk olyan eszközöket, amelyek segíthetnek a stressz enyhítésében és a belső egyensúly helyreállításában. A következőkben felfedezheted, mely magyarországi gyógynövények nyújthatnak hatékony segítséget az egyensúly fenntartásában és hogyan alkalmazhatod őket a mindennapok során.

Citromfű - Melissa officinalis

Citromfű - stressz

Az egyik, hanem a legismertebb hangulatemelő gyógynövényünk.  Kellemes tea készíthető belőle. Sokan fogyasztják a stressz okozta fejfájás enyhítésére is, vagy a jobb alvásminőség elérése céljából, ekkor főleg ha kamillával együtt fogyasztják. 
A citromfüvet virágzás előtt kell gyűjteni, amikor kellemes citromíze van. Ha később gyűjtik, akkor keserű lesz. 
Teája  1-2 teáskanálnyii szárított levelet forrázzunk le 2,5 dl vízzel és 15 percig lefedve hagyjuk állni. Naponta maximum 2-3 csészével fogyasszunk belőle.

Biztonsági kérdések: enyhe tiroxingátló hatással rendelkezik. Nagy mennyiségben kerülendő a Hasimoto és egyéb pajzsmirigy betegségekben szenvedőknél.  Elméletileg lehetséges, hogy a citromfű nagy mennyiségben gátolja a pajzsmirigyhormon gyógyszerek működését.

Érdekesség: Ez a „fiatalító gyógynövény” szent volt a középkori mágusok számára, akik a káldeus nevet adták neki. 

Levendula - Lavandula angustifolia

Levendula - stressz

Gondoltad volna, hogy a levendulát régóta használják a kozmetikumokban és a parfümökben valamint a gyógyszerként? Utóbbi esetben gyakran szélhajtóként, valamint hányinger és hányás esetén. 

A levendula jó idegerősítő, szorongásoldó, antidepresszáns és enyhe nootropikus szer. 
Jól használható a stagnáló depresszió esetén is, citromfűvel, szent bazsalikommal keverve. 

A levendula teaként fogyasztva elősegíti a nyugodt alvást, jótékony hatással van a stressz okozta fejfájásra, idegkimerültségre, az enyhén emelkedett vérnyomásra és a szorongásra. Virágai rendkívül gazdagok antioxidánsokban, melyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. 

Teája: 1/2 teáskanál szárított virágzatot 2,5 dl vízzel forrázzunk le, áztassuk lefedve 15 percig. Naponta maximum 2 csészével fogyasszunk belőle. 

Biztonsági kérdések: várandósság alatt kerüljük a nagy mennyiségű levendula használatát. Gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatás nem ismert.

Macskagyökér - Valeriana officinalis

Macskagyökér - stressz Hazánkban vadon is előfordul, de a drogját termesztésből nyerik. Magyar nevét onnan kapta, hogy erős izgató hatással van a macskákra, a növényhez dörzsölődve „kábulatba” esnek  és szívesen fogyasztják gyökereit. Egyes macskák kifejezetten függővé vállnak tőle.
Általában valamilyen készítmény formájában szokták alkalmazni, mert illata meglehetősen kellemetlen. Azonban jó hatással van az alvászavarra, enyhíti az ideges eredetű szívpanaszokat, csökkenti a feszültség érzését, javítja a koncentrációs képességet.

Teája: 1-2 kávéskanálnyi gyökérdrogra 2,5 dl forró vizet öntünk majd lefedve 6 órán át áztatjuk. Szűrés után az adag felét reggel, másik felét este fogyasztjuk. 
Biztonsági kérdések: nagy adagban szédülést, látászavart okoz.

Érdekesség: ebből a fehér virágú és üreges szárú, évelő növényből általában Szent Györgynek áldoznak, az idegbetegségek gyógyítására szolgáló gyógyászati imákkal együtt. 

 

Fontos: hogy bár a weboldalon található információkat megosztom Veled, hangsúlyozni szeretném, hogy ezek nem teljeskörűek, kizárólag ismeretterjesztés céljára készültek. A gyógynövények használata és fogyasztása komplex, és fennállhat a helytelen használat, illetve fogyasztás kockázata. Kérlek mielőtt bármilyen gyógynövényt használsz, konzultálj kezelőorvosoddal, vagy fitoterapeutával.
A felelősséget nem vállalom az esetleges hibás információk vagy helytelen alkalmazásból adódó következmények miatt.
A Te egészséged érdekében erősen ajánlott, hogy mindig konzultálj szakemberrel, mielőtt bármilyen új gyógymódot, vagy kiegészítőt építenél be a napi rutinodba.