Mi a hosszú élet titka?

Hosszú élet titka

A hosszú élet nem csak szerencse kérdése!

Mit kell tenned azért, hogy egészséges maradj idősebb korban is?

Ha már elmúltál 30 éves, akkor az emberek rendkívül gyakran beletörődnek abba a ténybe, hogy egyre több gyógyszer szedése szükséges ahhoz, hogy a megszokott életminőséget fenn tudják tartani.
Gondoltad volna, hogy egy átlagos magyar ember több mint 30 doboz gyógyszert fogyaszt el évente? – Én ezen az adaton megdöbbentem amikor olvastam.

2013-ban három egyetemen végeztek kutatást, hogy szükséges e annyi gyógyszert szedni?
Arra a megállapításra jutottak, hogy azok az emberek akik életet veszélyeztető betegségekben szenvednek, a mozgás segítségével képesek ugyanolyan hosszú életet élni.
Sőt, a heti 1 alkalommal történő testedzés is már lehetővé teszi az egészséges öregkort. Ráadásul a sportnak nincsenek mellékhatásai sem ha valaki egészséges mértékben végzi, és nem terheli túl magát.
Ennek ellenére hazánkban is nagyon kevesen választják ezt a megoldást. Nem ritka az sem, hogy a kutatások során a gyógyszerekkel szemben a placeboval egy szinten említik a mozgást.

Egy a Chochrane laboratórium által készített tanulmány szerint, a mozgás semmiféle rossz hatással nem volt még a szívbetegek körében sem, ha előzőleg 10 évig rendszeresen edzettek.
– Etka Anyó is szívbetegen jött a világra. Az orvosok pedig azt mondták neki, ha nem ezt végezné amit nap mint nap tett, állandóan mozgott, nem érte volna meg a 93 éves kort. –

Egy tényt azonban mindenképpen érdemes észben tartani: bármilyen életkorban érdemes elkezdeni a mozgást.

A Londoni College Egyetem végzett egy vizsgálatot 8 éves után követéssel, amely kimutatta, hogy azoknál az időseknél akik 4 éven át rendszeresen mozogtak, 7x nagyobb eséllyel eredményezett egészséges, betegségektől mentes öregkort , összehasonlítva a mozgáshiányos emberekkel.

De arról még szó sem esett, hogy a mozgás mentálisan is fitten tartja az embert, és a memória is kevésbé romlik.

Ha eddig azt gondoltad, hogy ezek a meghökkentő eredmények csak olyan testmozgással érhetők el amelyekben leizzad és elfárad az ember, akkor megnyugtatlak.
A kutatók szerint a kevés de gyakran végzett sport az ideális. 😊 Egy tanulmány szerint ha már sétálsz a ház körül, sokkal kevesebb esélyed van az agyvérzésre. Akik 8-10 órát sétáltak egy héten felére csökkent az esélye az agyvérzésnek.

Kezd el már ma a mozgást egy ház körüli sétával, majd növeld napról napra a távot. 😉
Egyszer csak azon kapod magad, hogy együtt túrázol, vagy ETKA-Jógázol velünk, mert számodra is élmény minden mozdulat.