Hogyan teheted boldoggá a jógaoktatódat?

Jógaoktató

A jógaoktató is ember – bár néha nem úgy látod, amikor különböző gyakorlatokat hajt végre, Te pedig azt sem tudod, hol a keze lába.
Elárulom, hogyan teheted boldoggá az oktatódat és a gyakorló társaidat is.

Ha valaki közösségben gyakorolja a jógát, legyen az bármilyen irányzat, legtöbb helyen vannak írott illetve íratlan szabályok amiket illik betartani. Ez nem csak a vendég de az oktató munkáját is jelentősen megkönnyíti.

A jógaoktató boldogságának 5 eleme

Érkezz időben – Ez az ami engem legjobban zavar.
Miért?
Mindenki kényelmesen elhelyezkedik a szőnyegével a teremben, és amikor Te később érkezel nem csak engem, de a csoport tagjait is kizökkented a gyakorlásból.  Mindenki Rád fog figyelni, különösen akkor ha „jajj bocsi a késésért” mondatod is hozzáfűzöd.
Könnyen lehet, mindenkinek mozdulni kell valamerre, hogy Neked is kényelmesen legyen helyed.  Benne vagyok egy tervezett órafolyamatban, mi lesz a következő gyalorlat stb. kizökkentessz a gondolatmenetből. Sőt ha a bemelegítést kihagyod akkor könnyedén sérülés érhet. Igen a jóga is veszélyes sport ha kihagyod a bemelegítést, ráhangolódást!
Igen az 5 perces késés is sok, amikor már elkezdődik az óra. 1késés=4 megzavarás.

Légy őszinte.
Minden órámon felteszem a kérdést, van e olyan dolog ami miatt valamit nem tudsz ma végezni vagy épp valamit szeretnél, hogy arra helyezzünk figyelmet. Ezt azért teszem, hogy Neked kényelmesebb, ha lehetséges alternatív gyakorlatot tudjak mutatni – pl. fáj a térded, és nem tudsz pl. négykézláb állni.
Ha a többiek előtt kellemetlennek érzed, nyugodtan hívj félre az óra elején súgd meg nekem.

Ne versenyezz.

Az ETKA-Jóga órákon nincs helye a versenyzésnek.
Mindenki a saját határai, testi és lelki adottságai szerint gyakorol minden nap. Minden nap más, nekem sem megy mindig minden könnyen. – Ugye ezt nem gondoltad. De vállalom, hogy így van. Fogadd el a tested korlátait, de folyamatosan legyen szemed előtt: fejlődni jöttél az órára.

Legyél elfogadó
Ha javasolok Neked egy könnyebb alternatív gyakorlatot. Ne csinálj belőle hiúsági kérdést, akkor aznap éppen máshol vannak a határaid. Nem vagy gyengébb mint a többiek, csak Rád is figyelek, hogy ne sérülj le. Mert én látom azt, mi lehet a helytelen gyakorlás következménye, amire Te nem is gondolsz.

Kérdezz.
Az óra után vagy előtte mindig lehetőség van engem megtalálni de akár emailt is írhatsz, és fel is hívhatsz ha a gyakorlással kapcsolatban valamiben nem vagy biztos. Nincs rossz kérdés.

Legyen Neked is boldog a jóga gyakorlásod.