Hogyan segít az Etka - Jóga?

Hogyan segít a mozgás?

Mindenkinek vannak az életében könnyebb és nehezebb periódusok. De az, hogy egy láthatatlan ellenséggel állunk szemben és nem tudjuk, hogyan vehetnénk fel eredményesen a harcot ellene mindenkiben valamiféle belső nyugtalanságot vált ki. Talán félelmet.

Etka Anyó így ír: „A félelem helytelen gondolkodásmódunk hatására hatására létrejött bénító, cselekvésgátló érzés, az önbizalom hiánya.
A helyes gondolkodásmódunk következtében létrehozott belső derű, életkedv, munkakedv, a természettel való kapcsolatunk, saját biológiai és pszichológiai létezésünk felismerése az élet valóságos élvezete. … Minden összefügg, és egymásból indul ki. Ha a félelmet a bizonytalanságot teremtjük meg önmagunkban, nem élvezhetjük az életet. Ha belső nyugalmat, biztonságérzetet hozunk létre önmagunkban, nem lehet bennünk félelem. … A félelem senkit sem ment meg semmitől, tehát értelmetlen.” Lélegzünk és létezünk című könyve. Etka Anyó ebben a pár sorban megfogalmazta a lényeget. De ki ne lett volna olyan helyzetben, hogy könnyű ezeket mondani. Ugye milyen ismerős talán Neked is? Mégis van egy kis szikra, egy parányi megoldás. Lássuk.

Mit tehetünk magunkért az Etka - Jógával?

Először is a mozgásnak rendkívüli jelentősége van a félelem leküzdésében, hiszen jelentős mértékben termelődik hatására a szerotonin hormon. – (A szerotonin hormont egyszerűen boldogság hormonnak is szokták nevezni. Hatására kiegyensúlyozottá válunk, és belső béke tölt el minket. E hormon jelentős mennyiségben megtalálható a gyomor és a béltraktusban, a vérlemezkékben, és az agyban.)
 
Az Etka -Jóga Erőgyűjtő Módszer pedig abban segít mindannyiunknak, hogy bármennyire a médiából a negatív hírek áradnak felénk Etka Anyó gondolatai és mozgásprogramja felhívja a figyelmünket a pozitív gondolkodás erejére. A természetes testtartás, légzés és mozgás kombinációja segít tartást adni a legnehezebb helyzetekben is, hiszen a tudatos izommunka hatására a szervezetbe több levegő jut, mely elengedhetetlen a belső folyamatokhoz.

Mit tehetsz magadért?
Korlátozd a média fogyasztásodat napi 1-szer meghallgatni a híreket bőségesen elég. – Úgyis minden órában ugyanazt mondják…
Ha inkább otthon maradsz, számtalan elfoglaltság közül válogathatsz az év bármely szakában. Remek lehetőség van pl. új hobbik kialakítására, tanulásra és önfejlesztésre – „A fejlődés kimeríthetetlen és beláthatatlan.” Etka Anyó Tanulni mindig érdemes és hasznos.
Lehetőség van végre elolvasni azokat a könyveket amelyeket begyűjtöttél, de soha nem jutott rá eddig időd.
Ha eddig soha sem sportoltál itt az ideje napi 1/2 órát sétálni,természetes testtartással, légzéssel és mozgással.

„Az Európai Környezet és Emberi Egészség Központ kutatói közel 20.000 embert kérdeztek meg, hogy felmérjék egészségi és szellemi közérzeti állapotukat és azt, hogy mennyi időt töltenek a szabadban.
Azt találták, hogy meglepően kevés szabadban töltött idő is elegendő ahhoz, hogy jó egészségünk és pozitív érzéseink legyenek, azonban van egy határ ami alatt nem érvényesülnek ezek a hatások. Ez a határ pedig legalább 120 perc hetente, ami alig több mint napi 17 percet jelent. … A pozitív hatás heti 300 percnél tetőzött, ez nagyjából 43 perc naponta – az ezen felül töltött idő nem hozott további egészségügyi előnyöket.” Amiről az orvos nem mindig beszél című folyóirat 2020. októberi száma.

A mozgás közvetlen hatással van a szerotonin szintjére az agyban. Amikor mozgunk, az agyunkban a szerotonin szintje emelkedik, amely számos pozitív hatást eredményezhet. A magasabb szerotonin szintek javíthatják az alvást, csökkenthetik az éhségérzetet és javíthatják a hangulatot.

Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás hosszú távon javíthatja a szerotonin szintjét az agyban. Ez különösen igaz lehet azoknál az embereknél, akik rendszeresen sportolnak vagy intenzív testmozgást végeznek.

Összességében, a mozgás és a szerotonin közötti kapcsolat alapvető fontosságú lehet a fizikai és mentális egészség szempontjából. A rendszeres testmozgás segíthet fenntartani a megfelelő szerotonin szintet az agyban, amely hozzájárulhat a jobb hangulathoz, alváshoz, agyi teljesítményhez és általános életminőség javuláshoz.