Hogyan lehet elkerülni a sérüléseket a jógagyakorlás során?

Sérülések a jógagyakorlás során? Ez megint egy olyan téma, amelyről szerintem keveset beszélnek, pedig rendkívül fontos – legalábbis számomra. Ha Te hozzám jársz Etka – Jóga órára, megtapasztalhattad, hogy a szemem állandóan Titeket pásztáz azért, hogy Nektek precízebb legyen a gyakorlásotok, illetve amennyire tőlem telik megóvjalak Titeket a sérülésektől.

A jógagyakorlatokat sokan választják stresszoldásra, mozgásterápiára és testi-lelki harmónia elérésére. Azonban, ahogy bármilyen testmozgásnál, a jógagyakorlatoknál is nagyon fontos a helyes kivitelezés, hogy elkerüljük  sérüléseket.  – Emlékszem, még nagyon kezdő oktató voltam, amikor egy gyakorlatot helytelenül mutattam be, és meghúztam a nyakam egyik izmát. Mit mondjak… 1 hétig nem tudtam fordítani a nyakam utána. Aztán természetesen kerestem az okot, mit végeztem rosszul. Megtaláltam. 

Sérülések jóga órán

Kezdjük a légzéssel

Az Etka – Jóga Erőgyűjtő Módszer alapja a természetes légzés, amely nem hangos, nem fújtató. Izommunkával segítjük a légcserét. Rendkívül fontos, hogy figyeljünk a ritmusára. A kiáramló levegő és a beáramló levegő lehetőleg azonos időtartamú legyen.
Miért fontos ez? Mi történik akkor, ha mondjuk a kilégzés időtartama hosszabb?
Jobb esetben óra végére csak a fejed fog fájni. Rosszabb esetben, keringési zavar (ájulás) is létrejöhet az oxigénhiányos állapot miatt. 

Figyeljünk a testtartásra

A természetes testtartás, minden Etka – Jóga Erőgyűjtő Módszer gyakorlat alapja. Minden innen indul, és ide érkezik. Ha a gyakorlás során a vendég nem fordít megfelelő figyelmet a helyes kivitelezésre, a gyakorlatok hatékonysága csökken, nő a sérülés veszélye.  Megfigyeléseim szerint a vendégek előszeretettel feszítik hátra a térdüket, vagy éppen feszítik meg a deréktájéki homorulatot – amely egyébként is sokaknál problémás terület. Aztán ahogy haladunk felfelé, a nyak is gyakran befeszül – mert annyira meg akarnak felelni, – eredmény fejfájás… 
Ezek csak morzsák voltak, és még mindig csak egy helyben állunk.

Soha ne erőltesd túl! - A sérülés veszélye ilyenkor a legnagyobb!

Gyakran érzem magam „papagájnak” amikor azt mondom, csak annyit végezz amennyi a jelenlegi testi – lelki állapotodnak megfelel. De valóban így gondolom. Az Etka – Jóga Erőgyűjtő Módszer nem versenysport. – Bár az is igaz, hogy Etka Anyó azt mondta, hogy mindig van tovább. Én is ezt mondom. A fejlődés számomra is fontos, de nem azon az áron, hogy lesérülj. 

A jóga kitűnően támogatja a test és a lélek egységét, azonban ahhoz, hogy a gyakorlatok eredményesek legyenek, mindenképpen fontos a helyes kivitelezés. A legtöbb sérülés a jógagyakorlás során az erőltetett mozdulatok miatt következik be. Amikor nem a fizikai állapotodnak megfelelő gyakorlatot próbálod végrehajtani. Lehet, hogy az a gyakorlat Neked túlzott nyújtást igényel, és nem rendelkezel megfelelő rugalmassággal, vagy éppen erővel ahhoz, hogy biztonságosan kivitelezd. A túlzott nyújtással sérüléseket kockáztatsz. Izmok és a szalagok túlzott megterhelése hosszú távon akár ízületi problémákat is okozhat.

Az izmok nyújtása, erősítése, és fokozatos terhelés fontosabb, mint az olyan gyakorlatok végrehajtása, amelyek túlzott nyújtást igényelnek. A jóga gyakorlás során is, a könnyebb gyakorlatoktól haladunk a nehezebb gyakorlatok felé. De olykor a nehezebb gyakorlatnak könnyebb alternatíváját javasolom én is a gyakorlóknak. 

Fontos megjegyezni, hogy minden test más, és mindenki más szinten áll az adott jógagyakorlatok végrehajtásában. Ahelyett, hogy másokhoz hasonlítanád magad, hallgassunk inkább a saját testedre és rám.  Én azért vagyok ott, hogy segítsek Neked a fejlődésben.

 

Ne hagyjuk figyelmen kívül az érzéseidet

Az Etka – Jóga  az egész testre és a lélekre hat. A gyakorlatok során figyeljünk az érzéseinkre, ne hagyjuk figyelmen kívül a testünk jelzéseit. Ha valami fáj vagy nem érezzük jól magunkat, akkor ne erőltessük tovább a gyakorlatot. Ha jársz az órámra, akkor megtapasztalhattad, hogy ilyenkor rövid időn belül megkérdezem: minden rendben van?  Ez a kérdés nem arra irányul, hogy miért végeztél az adott gyakorlatból csak 3 sorozatot. Számomra az a fontos, hogy érezd jól magad, és időben tudjak segíteni Neked, ha esetleg rosszul lennél. 

A fentebbi gondolatok csak szösszenetek voltak. Apró gondolatfoszlányok, de bízom benne sikerült eloszlatni azt a mítoszt, hogy a jógaórákon nem lehet megsérülni.