Jóga hatása a stresszre: hogyan csökkenti a jóga a stresszt és a szorongást?

A jóga hosszú távú hatása a mentális egészségre.

jóga A stressz egy olyan állapot, amely akkor jelentkezik, amikor a külső vagy belső ingerek hatására a szervezetünknek alkalmazkodnia kell. Ez  általában egy természetes reakció, amely segít minket az élet nehéz helyzetében, azonban ha túlzott mértékű, vagy jól tartós lesz, akkor káros hatással lehet az egészségünkre és-létünkre.
 Stresszreakciók lehetnek: szívverés és a légzés felgyorsul, a vérnyomás emelkedik, és a testünk fokozottan termel kortizolt. Ha ezek az állapotok hosszabb ideig fennállnak, akkor káros hatásokat okozhat az egészségre, például a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a depresszió kialakulásához vezethetnek.
Kezelése tehát nagyon fontos az egészségünk megőrzése szempontjából. Számos módja van, például a testmozgás, a meditáció, a relaxáció, a jóga és az egészséges életmód kialakítása. 

A jóga hosszú távú hatása a stresszre nagyon kedvező lehet.

A jóga gyakorlása segíthet abban, hogy a test és az elme egyensúlyban legyen.

A rendszeres jóga gyakorlás segít az idegrendszerünk megnyugtatásában és az érzelmi egyensúly helyreállításában.
A légzéstechnikák, a gyakorlatok és a relaxáció segítségével csökkenthetjük az izomfeszültséget, a szívverést és a nyomást.
A jóga az agy oxigénellátásának javításában, ami szintén segít a stressz kezelésében.

Az állandó gyakorlás során a jóga segít abban, hogy növeljük a testünk és az elme rugalmasságát, ami segít, hogy könnyebben alkalmazkodjunk a stresszes helyzetekhez. Amikor a gyakorlás az életmódunk szerves részévé válhat, és könnyebben az életünkben tapasztalt stresszek kezelésében. Azonban ha valaki súlyos stressz vagy mentális problémákkal küzd, akkor javasolt szakember segítséget kérni, és nem csak a jóga gyakorlására támaszkodni.

Mennyit érdemes jógázni, hogy a stresszoldó hatásait a hétköznapok során megtapasztaljuk?

A jógának a stressz kezelésében való hatása függ az egyéntől, az életstílusától, az életmódjától és az általa végzett gyakorlatok típusától és intenzitásától. A pozitív hatások megtapasztalásához általában rendszeres gyakorlás szükséges.
Általában javasolják, hogy legalább heti 2-3 alkalommal jógázzunk, és minden alkalommal legalább 30-60 percig gyakoroljunk. Azonban, ha nincs elegendő időnk vagy lehetőségünk erre, akkor akár napi 10-20 perces jógagyakorlatok is hasznosak lehetnek a stressz kezelésében.

Próbáljuk meg a napi gyakorlást nem egy kötelező napi elemként megélni, hanem egy életmódként kell tekinteni, amelyet rendszeresen kell gyakorolni az optimális eredmények eléréséhez. Emellett fontos a megfelelő légzéstechnikák, az ászanák (testtartások) és a relaxáció rendszeres gyakorlása is. Azt is javasolják, hogy gyakoroljuk a jógát kiegyensúlyozott és egészséges étrenddel, valamint a megfelelő mennyiségű pihenéssel és alvással együtt, hogy teljes körűen támogassuk a testi és szellemi egészségünket.

Azonban fontos megjegyezni, hogy mindenki egyedi, és az optimális gyakorlási idő és mennyiség egyénenként változó lehet. A mozdulatokat a saját testünk és igényeink szerint kell gyakorolni, és az életmódunkhoz illeszteni, hogy a stressz kezelése érdekében a lehető legjobb hatást érjük el.

Ha szeretnél elkezdeni jógázni, akkor itt van néhány tipp, hogyan kezdj neki:

Ha még sosem jógáztál, javasoljuk, hogy keress egy jógastúdiót a közelben vagy online jógaprogramot, ahol egy tapasztalt oktató segíthet a gyakorlatok helyes végrehajtásában, és megmutathatja, hogyan lehet a jógát használni a stressz kezelésére. Fontos, hogy olyan oktatót válassz, akivel jól tudsz kommunikálni, és aki megérti a saját igényeidet és korlátaidat.

Válassz olyan típusú jógát, amely tetszik:  számos irányzat létezik, mint például a Hatha, Etka-Jóga…. Keresd meg azokat, amelyek a legjobban illeszkednek a személyiségedhez és az igényeidhez.

Szerezz be megfelelő felszereléseket: Bár a jógát alapvetően mezítláb végezzük, ajánlott beszerezni egy jógamatracot –  (tippek az ideális matrachoz)  – és kényelmes ruházatot, amely lehetővé teszi a test szabad mozgását.

Kezdj lassan és fokozatosan: ne várj azonnali eredményeket. A mozdulatsorokat lassan és fokozatosan kell végrehajtani, és fontos, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire. Ha észreveszed, hogy fájdalmad van valahol, akkor fokozatosan csökkentsd a nyomást vagy hagyd abba az adott gyakorlatot.

Rendszeres gyakorlás: fontos a rendszeres gyakorlás. Próbáld meg hetente legalább kétszer vagy háromszor jógázni, és ha van rá lehetőséged, napi gyakorlást is beilleszthetsz a rutinodba.

Légy türelmes: a gyakorlatok hosszabb időt vehetnek igénybe a stressz csökkentéséhez és a testi-lelki egyensúly eléréséhez. Legyél türelmes, és ne add fel, még akkor sem, ha úgy érzed, hogy nem látszanak azonnali eredmények. A rendszeres gyakorlás fokozatosan vezet majd a kívánt eredményekhez.