Nem vagyok jógás alkat,
nem tudok lótusz ülésben ülni

Jógás alkat

Nem vagyok jógás alkat – hallom ezt a rövid mondatot oly sokaktól, akik amikor megtudják mivel foglalkozom, csak sóvárogva néznek rám.
Gyakori kifogások: 
– nem vagyok jógás alkat, mert dundi vagyok,
– nem vagyok jógás alkat, mert a cipőfűző bekötése is gondot okoz,
– nem vagyok jógás alkat, mert nem tudok egy helyben ülni… ezek csak a gyakori kifogások.

Van olyan, hogy jógás alkat?

Szerintem nincs.  – Máris kezdhetsz megnyugodni Kedves Olvasó. 🙂 

Mélységesen fel vagyok háborodva akkor, amikor valaki azért nem mert eljönni egy jóga órára, mert más oktatótól elutasítást kapott az alkata miatt. Minap egy régi vendégem hívta gyakorolni egy kolléganőjét. Elmesélte neki, hogy már járni sem tudna, ha heti rendszerességgel nem járna az órámra. Erre a másik hölgy elmondta, hogy Ő régen volt pár órán, de az akkori oktatója azt mondta, hogy ne is menjen többet, mert ez neki nem fog menni, mert nem jógás alkat.

Mit mondjak, a hajam szálanként állt az égnek. Hogyan mondhat egy jógaoktató ilyet? Hogyan mondhat egy vállalkozó ilyet?

Tisztáznunk kell azt a tényt, hogy a jóga nem sport, és semmiképpen nem versenysport.
A jóga – bármilyen irányzatot is gyakorolsz, egy életforma, mozgásforma. Felejtsük el már végre az iskolai testnevelés órák kudarcait – szekrényugrás, kötélmászás… . Bízom benne, hogy Neked is fellebbentek előtted az emlékek, amikor hol térded volt, lila, hol meg a hátsód, pl. magasugrás után. Rémálmaimba se jöjjön elő.

Kis személyes múltidézés:elárulom Neked, sem általános iskolában, sem gimnáziumban nem voltam a tornasport királynője. Sőt. Amit tudtam megcsináltam, de a mai napig nem tudok sem fejen, sem kézenállni. Akkor ha valaki azt mondja nekem, hogy 10-15 év múlva én Etka -Jógát fogok oktatni, tuti hangosan kinevettem volna. 

A jóga arról szól, hogy noha többnyire az emberek csoportban gyakorolnak a csoport tagjai egyénileg fejlődnek. Mindenki más adottságokkal érkezik a terembe. Valakinek feszesek az izmai, mások a spárgát is bemelegítés nélkül bemutatják. Nem az a fontos, hogy honnan jöttél, milyenek az adottságaid, hanem a fejlődés a lényeg. A napról napra könnyebb a mozgás, a mindennapi közérzet. Az a lényeg, hogy 5 hónapja még nem tudtál felmenni a lépcsőn, mert fájt a csípőd, most meg már simán felmész minden gond nélkül. 

De azt is el kell fogadnunk, hogy van ami az egyik héten könnyű volt, máskor nehéz lesz. Vagy fordítva. Ugyanígy van az oktatóval is, hiszen meg nem erősített hírek szerint  az oktató is ember. Lehet, hogy éppen azon a napon a testének nem esik jól egy-egy gyakorlat, vagy nem tudja ugyanúgy bemutatni mint 2 héttel azelőtt. Igen a mi testünk is reagál az időjárási körülményekre, stresszre… . Bár sokszor mi oktatók tudunk kompenzálni, az évek és a sokezer gyakorlással töltött óra átvisz a nehézségeken – pl. koncentrációs probléma, – valami olyan dolog érte, amely számára stressz volt. 

Mi a fontos az én Etka-Jóga óráimon?

Igyekszem tovább vinni azt, amit Etka Anyótól kaptam.  Őt nem érdekelte, ki és honnan jött. Milyen végzettségei vannak, mennyi pénze van. Egy volt a fontos: ott volt és gyakorolni, tanulni, és fejlődni szeretett volna.

Tehát számomra nem az a fontos, hogy le tudsz e hajolni vagy sem, az sem érdekel, hány kg-ot nyom a mérleg. Ha eljössz  az órámra és valóban fejlődni szeretnél, akkor segíteni foglak akár személyre olykor Neked átalakított gyakorlatokkal is – ha ezt a csoport létszám stb. engedi. Az órarendet itt találod.