5 illóolaj amely diffúzorba helyezve segíti a jóga gyakorlásod.

Illóolaj Az illóolaj – mint terápiás „eszköz” –  ismerete és elterjedése egészen az ókori kultúrákig nyúlik vissza, amikor is vallási szertartásokban, szépségápolásban és betegápolásban már használták.  A XIX. század végéig az illóolajak képviselték a legbiztonságosabb fertőtlenítő hatást.  Azonban a XX. század mesterséges molekulái, az olcsóbb gyógyszerek és illatszerek kiszorították a természetes megoldásokat, és azok alkalmazását.  Manapság ismét nagy népszerűségnek örvendenek, de használatuk nagyfokú felkészültséget, és tudást igényel, hiszen nagy koncentrációban tartalmazzák a növény hatóanyagait. 

Sajnos elmondható, hogy az üzletekben megvásárolható illóolajak nagy többsége mai szintetikus úton előállított termék, ezért tudni kell, hogy a kellemes illaton kívül semmilyen más terápiás hatással nem rendelkeznek – gyakran pedig károsak. 
Egy személetes példa, hogy félhektárnyi levendulavirágból kb. 6-9kg levendula virágból vízgőzös lepárlással nyerhető ki. Akkor mi lehet a 10ml-es 1500-Ft-os levendula olajban? 

Amióta ismét visszatérhettünk a zárt térben történő gyakorláshoz, az óráimon folyamatosan terápiás tisztaságú illóolajakat párologtatok aromadiffúzorban. Nem csak a jóga gyakorlás hangulatát segítik, hanem természtes módon fertőtlenítik a terem levegőjét.

Miért használjunk illóolajat a jóga gyakorláshoz?

... mert segít javítani a hangulatot: a terápiás tisztaságú olajoknak olyan tulajdonságaik vannak, amelyek segíthetnek javítani a hangulatot és csökkenteni a stresszt. Ez elősegíti a jóga gyakorlása során a mentális fókuszt és a jelenlétet.

... mert segít a test és az elme ellazításában: olyan tulajdonságaik vannak, amelyek segíthetnek ellazítani a testet és az elmét. Ez segíti  mozdulatok végrehajtását, a relaxációt és a belső fókusz fenntartását.

mert támogatják a légzést: néhány olaj jelentősen javítja a tüdő vitalitását, elősegíti a könnyű légzést.

Összességében az illóolajok használata segíthet az gyakorlatok hatékonyságának növelésében, a belső fókusz fenntartásában és az egész test és elme relaxálásában.

Citrom - a tisztításhoz és az energetizáláshoz

Energetizáló hatás: a citrom illóolaj élénkítő és energetizáló hatású, amely segít javítani az éberséget és a koncentrációt. Ez segíthet az ászanák megfelelő végrehajtásában, valamint a mentális fókusz fenntartásában.

Emésztési problémák enyhítése: a citrom illóolaj enyhe hashajtó hatású, segít tisztítani a gyomrot és a bélrendszert, és enyhíti az emésztési problémákat, például a puffadást és a székrekedést.

Stresszcsökkentés: nyugtató hatású, segít enyhíteni a stresszt és az idegességet. Ez elősegíti a belső fókuszt, a meditációt és a mentális relaxációt. Egyszerre nyugtat és frissít, derűsebbé tesz.

Immunrendszer támogatása: antioxidáns tulajdonságai miatt segít támogatni az immunrendszert, segíti a fehérvérsejtek tevékenységét és szaporodását, így erősítve a szervezet védekező képességét.

Eukaliptusz - a légzőrendszer támogatására

Légzéstámogatás: elsődlegesen a légzés támogatására használják, hiszen hatékonyan csökkenti a nátha tüneteit, felszabadítja a légzőszervi járatokat, növeli a vér oxigén ellátását.

Friss elme: élénkít és frissít, segít legyőzni a lustaságot, elősegíti a fókuszt.

Az eukaliptusz illóolaj hatékonyan enyhítheti a stresszt, a szorongást és a mentális fáradtságot, miközben élénkíti az elmét és fokozza a koncentrációt. Aromája friss és tiszta illata felébresztheti az érzékeket, és segíthet a meditációban és a belső egyensúly elérésében.

 

Narancs - az érzelmi egyensúlyért

Állóképesség: ki ne lett volna úgy, hogy egy-egy póz rendkívül nehéznek tűnik, mert a tested fáradt. Ebben segít a narancs olaj, mely erővel tölti fel a szervezetet a testet és a lelket, 

Könnyű emésztés: támogatja az emésztést, megnyugtatja a háborgó gyomrot, elősegíti a bélmozgást.

Hangulatjavító hatás:
hangulatjavító hatású, segít enyhíteni a stresszt és a szorongást, javítja a közérzetet, és serkenti a boldogsághormonok termelődését.

Alvás javítása: enyhe nyugtató hatású, amely segíthet javítani az alvásminőséget és enyhíteni az álmatlanságot.

 

Levendula - szorongás ellen

A levendula illóolaj legismertebb tulajdonsága a nyugtató hatása. Azonban azt kevesen tudják, hogyha nagy mennyiségben alkalmazzuk, pont a stimuláló hatás érünk el vele.

Lelki támogatás: segít eloszlatni a mélabút és a félelmeket

Idegrendszeri támogatás: támogat a hirtelen hangulatingadozások esetén. Különösen hatásos a kiégésre, és az idegességre, a feszült idegek felszámolására. 

Nyugodt alvás:  használata az éjszakai alvás minőségének javításában is segíthet, és segíthet az ébrenléti állapot és a meditáció közötti átmenetben.

Erdeifenyő - felfrissíti a testet

Ki ne szeretne egy fenyőerdőben gyakorolni, ahol érzed a tűlevelű erdő illatát? Nekem nagy kedvencem.

Elsősorban ez is légzés támogató olaj, de segíti az immunrendszer működését, segít felszabadítani a letapadt váladékot. 

Feszültségoldás: a stressz és a feszültség enyhítésében az erdeifenyő illóolaj segíthet az elme megtisztításában és a mentális fókusz javításában. Használata segíthet az érzelmek egyensúlyának megteremtésében, és javíthatja a hangulatot. 

Ellenjavallat: mivel növeli a vérnyomást, ezért magas vérnyomásban szenvedők számára NEM javasolt!