Jógaszőnyeg vásárlási útmutató: mire figyeljen vásárlás előtt?

A jógaszőnyeg egy olyan kellék, amely évekig hű társad lesz a gyakorlás során.
De ne rohanjunk ennyire előre.

A jóga egy népszerű mozgásforma amely minimális felszerelést igényel ugyan, de minden jógi számára elengedhetetlen kellék a jó minőségű jógaszőnyeg.
Ebben a cikkben igyekszek fényt deríteni arra a tényre, miért érdemes jógaszőnyeget használni, miért jobb, mint a polifoam, milyen típusúak vannak a piacon, milyen vastagságú és milyen hosszúságúakat találunk. Induljon hát a kaland.

Használata több okból is fontos

  • Csúszásmentes felületet biztosít, amely segít megelőzni a sérüléseket a jógagyakorlás során.
  • Párnázást és támogatást nyújt az ízületeknek, megkönnyítve a pózok hosszabb ideig tartó megtartását.
  • Személyes teret hoz létre a gyakorlásod során. Segít Téged a fókuszban és az éberségben.
  • Stabil felületet biztosít, amely segíthet a megfelelő egyensúly fenntartásában a pózok során.
  • Higiénia: a szőnyeg minden használat után könnyen tisztítható és fertőtleníthető, ami elengedhetetlen a megfelelő higiénia fenntartásához.
Jógaszőnyeg

Miért jobb a jógaszőnyeg, mint a polifoam? - Nem ugyanaz a kettő?

A polifoamok olcsóbbak, mint a jógaszőnyegek, azonban sokkal kevésbé tartósak, és még kevésbé kényelmesek. Valójában strandra valók – szerintem, és nem a jógastúdiókba.
Ezzel szemben a jógaszőnyeg kiváló kiváló minőségű, csúszásmentes anyagból készül, amely jobb tapadást és tartást biztosít. Ez rendkívül fontos egy-egy nehezebb gyakorlat során. Gyakran vastagabb is, mint egy polifoam, illetve az anyag sűrűségük is jelentősen eltér a polifoamokhoz képest – sokkal sűrűbb a jógamatrac.

A szőnyegek típusai

A piaci felhozatal szinte végtelen, azonban szeretnék segítséget nyújtani a vásárláshoz.

PVC szőnyegek: ezek a  leggyakoribb típusai, és polivinil-kloridnak (PVC) nevezett műanyagból készülnek. Megfizethetőek, könnyűek és tartósak. – Kezdőknek ideális választás.

Természetes gumi szőnyegek: Természetes gumiból készülnek és környezetbarátak. Kiváló fogást biztosítanak és kényelmesek a használatuk.

Parafa szőnyegek: parafából készülnek, amely fenntartható anyag. Kiváló tapadást biztosítanak, antimikrobiálisak és könnyen tisztíthatók. – Ezek magasabb árkategóriát képviselnek.

Juta szőnyegek: Természetes jutaszálakból készülnek és környezetbarátak. Kiváló tapadást biztosítanak és tartósak.

Milyen vastag legyen egy jógaszőnyeg?

A vastagság a Te személyes preferenciádtól, és a jóga típusától függ.
A vastagabb szőnyegek több párnázást biztosítanak, ami ideális rekreációs típusú jógához mint az Etka – Jóga is, illetve ízületi fájdalmakkal küzdők számára. A vékonyabb szőnyegek jobbak az erőteljesebb jógastílusokhoz, mint például az Ashtanga vagy a Vinyasa. Általában a jógaszőnyegek 3-8mm vastagságúak. Én személy szerint a 6-8 mm vastag jógaszőnyeget tartom mindenki számára az ideális választásnak.

Milyen hosszúnak kell lennie egy jógaszőnyegnek?

A jógaszőnyeg szabványos hossza 172 cm, de találhatunk hosszabb szőnyegeket is 213 cm-ig. A választott hossz függ a magasságodtól és a gyakorlathoz szükséges hely mennyiségétől. Ha magasabb vagy az átlagosnál, akkor érdemes lehet hosszabb szőnyeget választani, hogy elegendő hely álljon rendelkezésedre a gyakorláshoz.

Összefoglalva:

Egy jó minőségű jógaszőnyeg minden jógagyakorló elengedhetetlen kelléke. Egyszerre biztosít kényelmet, higéniát, stabilitást a gyakorlás során. Mindenképpen vedd figyelembe az anyagát, a típusát, vastagságát, valamint azt Te mire szeretnéd használni.
Akár kezdő vagy, akár évek óta gyakorolod a jógát, egy remek minőségű jógaszőnyeg jelentős mértékben fogja javítani a gyakorlásod élményét és hatékonyságát.
A Yogabazaar oldalán számos matrac közül válogathatsz az igényeidnek megfelelően.

Olvastad már a blogom más cikkjeit?